נישט אהין, נישט אהער ביידיש – לא פה ולא שם
כתבתי לא מזמן בלינקדאין על ההכרזה של AWS על io2 block express המיועדים לסביבות עתירות ביצועים וגם על דיסקי ה GP3 החדשים שהוכרזו באותו הזמן בפוסט שפורסם גם בבלוג של החברה שלי, סילק , ורציתי קצת לאחד את הדיון הקצרצר הזה על ביצועים והמשמעות שלהם בענן.
שימו לב לשרשור הטוויטר הקטן הזה כאן שמספר על ראשית דרכו של הענן:
אנחנו בשנת 99-2000 ואמזון היא חנות ספרים אינטרנטית שכמו כולם מריצה שרתי סאן בחדרי שרתים פיזיים ואז קורים שני דברים, דבר ראשון אמזון יוצאת לדרך למהלך מורכב ולא נטול סיכונים של מעבר לשרתי לינוקס על גבי HP ודבר שני היא מחליטה להשכיר לחברות אחרות את כל המשאבים המיותרים שיש לה, כל ה"ספייר" שאמזון מחזיקה לטובת התמודדות עם התנודתיות בעולם המסחר און-ליין, שני המהלכים האלו אומרים שאמזון גם חוסכת סכומי כסף מאד משמעותיים על רכישת התשתית וגם הופכת אותה בעצם למרכז רווח במקום מרכז עלות.
הרבה פאקטות זרמו מאז, אמזון שומרת על מעמדה מאז היתה החלוצה בתחום והיא עדיין ספקית הענן הגדולה בעולם ושירותי הענן אחראיים היום על מרבית הרווח של אמזון. שני עשורים מאוחר יותר אמזון כבר לא לבד, גוגל, מיקרוסופט, רד-האט, עליבבה ועוד ועוד ספקיות גדולות וקטנות וכל עולם המחשוב מדבר היום עננית, מהענן הפרטי דרך הענן ההיברידי ועד הענן הציבורי, כולם מוכרים גמישות, דינאמיות, יכולות ללא גבולות, חסכון כספי אדיר ועוד כל מני הבטחות אבל המציאות, לפעמים, שונה.
המציאות שונה כי יש דברים שהענן הציבורי לא יודע לספק, יש אתגרים שהענן הציבורי לא יודע לפתור וספציפית, הענן הציבורי מתקשה איפה שהכי כואב לנו, באפליקציות העסקיות המרכזיות שלנו, באורקלים שלנו וה SQLים שלנו שכל הביזנס שלנו תלוי בהם, שעבדנו שנים כדי לשפר להם את השרידות והיציבות והביצועים ושגם אם אנחנו רוצים, יקח יותר מדי זמן ויותר מדי כסף כדי להסב אותם לאיזה פתרון cloud native סקסי עם כל מני באזוורדים כמו סרברלס וקוברנטיס וקפקות ולמבדות.
כאן בדיוק נתקעים כי לכאורה, הענן כבר נתן לנו פתרון לכל האתגרים שלנו אבל בפועל, אנחנו לא נשלם חצי מיליון דולר רק על דיסק io2 block express יחיד נכון? כלומר, גם אם הוא עומד בהבטחת הביצועים וגם אם האפליקציה שלנו באמת חשובה ובאמת מכניסה לנו הרבה כסף, אין לנו תקציב כזה ולא יהיה לנו.
עכשיו אני מאד מתאפק לא להתחיל כאן שיח שיווקי לחלוטין ולמכור לכם את המוצר שאני מוכר לפרנסתי כי זה לא האופי של הבלוג הזה, בכל אופן אני מנסה שהוא לא יהיה כזה (אני מקווה שאני מצליח בדרך כלל?), אבל זו שיחה שצריך לנהל, על הספקטרום בין תשתיות IaaS שמספקות פתרון Good enough למרבית האפליקציות Tier2 שלנו מצד אחד ובין שירותים מנוהלים לחלוטין בהם אנחנו מוסרים את המידע שלנו או את הקוד שלנו וספקית הענן מריצה לנו, מנהלת לנו, מאחסנת לנו, יש באמצע פלח לא מבוטל של שוק שלא מצליח לקפוץ לענן כי הוא מריץ אפליקציה גדולה מדי, חשובה מדי, ונוקשה מדי בשביל לעבור לענן כמו כל הילדים המגניבים. הפלח הזה תקוע, לא כאן ולא כאן, לא יכול לעבור לענן ולא רוצה להשאר מאחור. פתרונות?
מילה אישית
תמיד השתדלתי לחלוק אתכם גם קצת ממני, משהו אישי אז החלטתי לחלוק איתכם קצת מהאתגרים הנוספים שמפריעים לי להתרכז בכתיבת הבלוג מעבר לאתגרי 2020 שנפלו על כולנו, אז, בתזמון מעולה, ככה נראתה החצר האחורית שלנו במהלך סגר ב':

והנה, ככה נראית החצר הקדמית שלנו במהלך סגר 3.5:

כולי תקווה שבקרוב יסתיימו כל העבודות המטורפות האלו אצלנו בחצר ובעזרת מבצע החיסונים המרשים יסתיימו הסגרים ואוכל לשבת ולהגג כאוות נפשי ולחלוק איתכם פוסטים קצת יותר מסודרים, מנוסחים, ומנומקים!
שלכם כמו תמיד,
ניר מליק
2 מחשבות על “נישט אהין, נישט אהער”