לא, למרות השם, זה לא פוסט על שירות חדש מבית גוגל להזמנת אוכל.
לאחרונה אנחנו עוסקים הרבה בשני נושאים שיש להם השקה מסויימת. הראשון הוא מחשוב ענן והשני הוא ransomware, תוכנות הצפנה זדוניות המצפינות את המידע על מחשבים נגועים.
המשותף לשני הנושאים האלו הוא שלפעמים יש צורך להוציא את המידע משירות הענן אליו העברנו אותו. נגעתי בנושא כשדיברתי על ה Data Fabric של NetApp ואיך סט הכלים הזה עוזר לארגונים להתכונן מבעוד מועד ליום בו הם ירצו לעבור מתשתית ענן אחת לאחרת או להתכונן לנפילה של תשתית ענן. אם Data Fabric מדבר על ארגונים, הפוסט הזה מדבר על המשתמש הפרטי, על כל אחד מאיתנו בבית. איך אנחנו יכולים להתכונן ליום בו יש לנו סיבה להוציא את כל המידע שלנו משירות הענן אליו גיבינו אותו.
הסיבות יכולות להיות מאד מגוונות, אחת הסיבות למשל יכולה להיות שינוי מדיניות של ספק השירות. מיקרוסופט שינתה לאחרונה את הקצאת הנפח למשתמשי OneDrive ורק לאחר מחאה קולנית ברשת השאירה את המשמשים הקיימים ללא שינוי. סיבה נוספת יכולה להיות פשוט מאד סגירה של שירות מסויים. שירות geocities של Yahoo! היה שירות חינמי פופלרי להקמה קלה של אתרי אינטרנט ובלוגים, שניסגר והשאיר משתמשים רבים מסביב לעולם ללא אכסניה לתוכן שלהם. סיבה שלישית יכולה להיות השחתה של התוכן המגובה עצמו. כל פתרון ואופי העבודה שלו אך השירותים המבוססים על סנכרון ולא על גיבוי* חשופים להצפנה או השחתה של המידע המרוחק במקרה של הצפנה או השחתה של המידע המקומי.
העיסוק בתחומים אלו גרם לי להתחיל לחשוש למידע האישי שלי. אני לקוח מאד מרוצה של שירותי גוגל המוענקים כיום בחינם. יותר נכון לדייק ולהגיד שהם מוענקים ללא עלות כספית אך שום דבר לא בחינם ועל פרטיות וסחר במידע יש תשלום אחר שאינו בהכרח כספי. בכל אופן מה יקרה ביום שגוגל יחליטו לגבות כסף על שירות הגיבוי שלהם, יחליטו להקטין את הקצאת הנפח לגיבוי התמונות שלהם או פשוט, יום אחד, כמו כל אימפריה אחרת, יסגרו דלתות?
ובכן כאן באה לעזרתנו האפשרות ליצירת קובץ ארכיון שנקראת Takeout.
ניתן לגשת לכלי הנהדר הזה באמצעות הקישור הישיר https://takeout.google.com או דרך הגדרות המשתמש שלנו תחת האפשרות control your data
מה שיפתח הוא תפריט לבחירת כל שירותי גוגל שאנו מנויים עליהם ויש לסמן איזה מידע אנחנו רוצים למשוך
העמוד הבא הוא בחירה של סוג הפלט שאנחנו רוצים לקבל, במקרה שלי בחרתי בקבצי ZIP אבל אפשר לבחור גם tgz או tbz
עם לחיצה על create archive גוגל יוצרת פלט של כלל המידע שבחרנו לייצא מהשירותים שלה. שימו לב לשם create archive, אנחנו לא מוחקים את המידע שלנו מתוך גוגל וכלל השירותים ממשיכים לעבוד כרגיל, אנחנו רק מייצרים עוד העתק של המידע כדי שנוכל לארכב לעצמנו אותו במקום אחר למקרה הצורך.
התהליך לוקח בין כמה דקות לכמה ימים, תלוי כמות מידע ותיעדופים של גוגל אבל בסוף התהליך אנחנו מקבלים הודעת מייל עם קישורים להורדה.כמות הקישורים תלויה בכמות המידע, כל קישור מפנה לקובץ zip של כ 2GB. לקישורים יש תאריך תפוגה וזאת משיקולי אבטחת מידע שלנו וגם משיקולי נפח אחסון של גוגל, הם לא רוצים להחזיק כפל מידע שלנו סתם.
כל מה שנותר לעשות לאחר שהורדנו את כל הקבצים זה לשמור אותם על דיסק חיצוני במקום בטוח ומדי פעם לחזור על הפעולה כדי להיות מוכנים למקרה בו נהפוך צ'ילבות עם גוגל או ספק השירות שלנו.
שלכם,
ניר מליק
*סנכרון – העתקה חוזרת המבצעת השוואה בין מקור והעתק
גיבוי – יצירה של העתקים בלתי תלויים במידע המקורי
מחשבה אחת על “מיני פוסט – google takeout”