בתחילת המאה השמינית לפני הספירה החלו תושבי ערי-המדינה ביוון העתיקה להיפגש כל ארבע שנים לחגיגה של תחרויות ספורטיביות באזור אולימפיה בחצי האי פלופונס. למשך ימי התחרות היה מוכרז "שלום אולימפי" כדי להבטיח את שלומם של המתחרים והשתתפותם של נציגי כל היוונים. למרות גלגולים שונים, נשאר מנהג זה בתוקף גם לאחר ירידתה של יוון ועלייתה של האימפריה הרומית ורק בסוף המאה הרביעית לספירה, הקיסר דיאוקלטיאנוס אסר על המשחקים, שהוקדשו במקור לאל זאוס, כחלק ממאמצי הקיסר להשליט את הנצרות באימפריה הרומית. המשחקים האולימפיים חודשו רק ב 1896 במשחקי אתונה ובמשחקי סטוקהולם הושק ענף אולימפי חדש, קרב עשר, ששורשיו בקרב חמש המקורי באולימפיאדה היוונית העתיקה.
קרב עשר כולל, כמובן, עשרה ענפי ספורט והתחרות נמשכת בדרך כלל יומיים רצופים, ביום הראשון תחרויות מהירות וכוח מתפרץ וביום השני טכניקה וסיבולת. באותה אולימפיאדה בה הושק הענף, סטוקהולם, הכריז מלך שבדיה, המלך גוסטב החמישי, על הזוכה הראשון בקרב עשר, ג'ים טורפ, כאתלט הטוב בעולם. השילוב בין ריצה קצרה לארוכה, כוח מתפרץ וסיבולת, כושר אירובי וכושר אנאירובי, הוא המכתיר מלכים בקצה העליון של היכולת האנושית.
מערכות אחסון מודרניות חיות היום גם הן על האיזון בין הקצוות, בין דיסקים גדולים מאד המסתובבים באיטיות ודיסקים קטנים מאד מהירים. העולם בו אנו חיים נשלט על ידי שתי אימפריות ישנות, אימפריית ה SAS שדגלה תמיד בביצועים על חשבון נפחים ואימפריית ה SATA שדגלה בנפחים על חשבון ביצועים. מבחינה היסטורית, אנחנו נמצאים עמוק בימיה האחרונים של האימפריה הראשונה, הברברים של ה SSD עומדים על חומות אימפריית ה SAS וברור שיימי האימפריה ספורים. כאיש ימי הביניים תמיד צחקתי שאם המסמכים המקוריים נכתבו באנגלית אז זו לא היסטוריה אלא רכילות, חוק פרטי זה תקף גם לגבי האימפריה השניה כנראה. נכון, עוד קצת מוקדם להספיד לגמרי את אימפריית ה SATA אבל לא מוגזם לשער כי הפשיטות של שבטי הענן גורמים גם למנהיגי אימפריה זו לרעוד מאחורי ביצורי ה helium encased drives וה shingled drives . העלויות הנמוכות לשימוש באחסון אובייקטים S3 ואף יותר מכך Glacier הופכות מיום ליום גם את השימוש בדיסקים מסוג SATA לפחות הגיוני, בטח לשימושים כמו גיבוי או ארכוב. נכון לעכשיו, תחילת דצמבר 2016, עלות טרה אחד S3 בשירות AWS הוא כ 31$ לחודש ועלות טרה אחד בשירות Glacier הוא כ 11.5$ לחודש והמחירים כל הזמן יורדים.
אחד מסודות ההצלחה של כל אחת מהאימפריות הגדולות בהיסטוריה היה תמיד היכולת להתפתח ולהתאים את האימפריה לזמנים המשתנים, פרגמטיות שכזו היתה מאפיין של האימפריה הרומית, האימפריה העותומנית ואפילו הצלחתה של הנצרות במאות הראשונות לספירה מיוחסת לפרגמטיות שהנהיג השליח פאולוס. NetApp מוכיחה בשנתיים האחרונות שהיא אימפריה פרגמטית. סל המוצרים האטרקטיבי, ביחד עם תפיסת הפעלה כוללת – מארג המידע או ה Data Fabric, מספקים מענה למרבית אתגרי המידע בעולם המחשוב היום, מערכות אחודות מובילות בעולם ה All Flash, מערכות SAN לסביבות high density, מערכות SolidFire לניהול אחסון במודל ענן, פתרונות לגיבוי חכם אל הענן, פתרונות מבוססי תוכנה בלבד software defined, מערכות וירטואליות לסביבות ענן, כלים להגירה בין פתרונות NFS מקומיים לשירות אובייקט בענן, NetApp היא אתלט קרב עשר מדהים – כוח מתפרץ וגם סיבולת לטווח ארוך, מהירות וגם טכניקה, ליצרן הזה יש מענה מוביל והוא חלק ממארג שלם של כלים ולא מענה נקודתי או חלקי.
יכולת חדשה שמדגישה את השילוב הזה בין היכולות והדיסציפלינות היא יכולת ה Fabric Pool החדשה שנחשפה לאחרונה בכנס ה Insight, התייחסתי אליה בקצרה באחד הפוסטים הקודמים ועכשיו אני רוצה להרחיב עליה קצת. יכולת זו שתהיה זמינה בקרוב, מאפשרת להשתמש בו זמנית בשני כלים משני קצוות הקשת, מחד, לאמץ את הברברים של ה SSD ולהשתמש במערכת עתירת ביצועים מובילה על מנת לספק מאות אלפי IOps בזמני תגובה הנמדדים כיום במיקרו-שניות ומאידך, על פי מסורת שבטי הענן, להכיר בעובדה שבסופו של יום, מרבית המידע בארגון אינו מידע "חם" כלומר, חלק ניכר מהמידע שאנחנו מחזיקים הוא מידע שלא משתמשים בו ולהעביר באופן אוטומטי ושקוף את המידע ה"קר" אל שכבת אחסון משנית מבוססת פרוטוקול S3, אחסון אובייקטים סטנדרטי בין אם בוחרים ליישם שכבה משנית זו על ידי פתרון מקומי כמו NetApp StorageGrid או פתרון מרוחק כמו AWS S3.
פשוט כך, ללא צורך לשנות שום דבר מצד ה front-end, ללא הגבלה על פרוטוקול הגישה, ללא כל צורך בשינוי מצד האפליקציות או הרגלי המשתמשים, באופן שקוף לחלוטין, מערכת האחסון תנהל לעצמה את עדכוני ה Meta-Data ותדע להעביר בלוקים קרים אל הענן כך שמחד מערכות הארגון יקבלו שירות ברמה של All Flash ומאידך לא נהיה חייבים לשמור את כל המידע על דיסקים יקרים. בואו נרחיב לגבי השקיפות הזו: אחד הפקטורים המשמעותיים במערכות All Flash הוא חסכון בנפח האחסון, יכולת ה Fabric Pool שקופה לחלוטין לטכנולוגיות ה Efficiency המובנות ב All Flash FAS, כל החיסכון שמתקבל בשימוש ב in-line De-Duplication, In-Line Compression ו in-Line Compaction נשמר, המערכת מודעת לחסכון ושומרת עליו גם במעבר הבלוקים הקרים לענן. אותה שקיפות נכונה גם ליכולת ה Volume Encryption שנשמרת, אין ביצוע Decrypt כאשר מעבירים מידע ויתר מזאת ניתן כמובן לבצע הצפנה על הצפנה ולהצפין את הבלוקים גם במנגנון המובנה ב StorageGrid למשל או יכולת ההצפנה של S3.
מבחינה מעשית, כל מה שנדרש לעשות זה להגדיר קישור אל AWS ואז יש שני דברים להגדיר מצד מערכת האחסון, עבור אילו Volume'ים אנחנו רוצים להפעיל את יכולת ה Fabric Pool ואם אנחנו רוצים להפעיל אותה עבור כלל המידע ב Volume או רק על הסנפשוטים. נשמע פשוט? אכן פשוט. אפשר להפנות כמה מערכות אחסון אל אותו מנוי S3 וכמובן שהפתרון נתמך גם בשימוש ביכולת multi-node scale-out כלומר גם כאשר מערכת ה All Flash FAS שלנו כוללת יותר מזוג בקרים אחד, הפתרון נתמך, עובד ושקוף.
כמו כל יכולת אחרת, ממשקי הניהול המשופרים הכלולים במערכות FAS החל מ ONTAP 9 כוללים את היכולת להראות באופן פשוט וברור מה אחוז המידע שהמערכת מגדירה כמידע "קר" וכך לקבל את ההחלטות מתי ואיך להתחיל את התהליך.
אני יודע שערבבתי כאן כל מיני דימויים אבל הי, ככה זה בעולם של פלטפורמות ניהול מידע רחבות בניגוד לעולם של מוצרים ספציפיים, מי שימשיך להתרכז במוצד אחד בודד שעושה משהו נקודתי, טקטי, יעלם, גם אם המוצר הנקודתי, הטקטי שלו, מאד מוצלח.
מי שרוצה ללמוד עוד קצת היסטוריה מוזמן לפנות לפודקאסט המדהים של דן קרלין ומי שרוצה לקרוא עוד קצת על Fabric Pool מוזמן לקרוא את הפוסט הבא של ג'ף בקסטר
כמו תמיד אשמח לשמוע מה דעתכם על הפוסט, על Fabric Pool ועל החיים
שלכם,
ניר מליק
*הערה – כן, אני יודע שכבר יש דיסקי SSD יותר גדולים מדסיקי NL-SAS אבל התמחור שלהם משאיר אותם עדיין קצת פחות רלונטיים עבור מרבית הלקוחות בישראל
3 מחשבות על “אולימפיאדה, ברברים ועננים – NetApp Fabric Pool”