בשבוע שעבר הייתי באמסטרדם!

אני מתחיל בחלק החשוב ביותר, האוכל!

קפה דה-קלוס  – מוסד ותיק ומוכר שעדיין שומר על רמה, מקום מדהים לצלעות איכותיות במחיר הוגן, קלאסיקה. גם הפעם אכלתי את המנה המעורבת של צלעות בגריל וצלעות מעושנות, תענוג! המקום לא מקבל הזמנות שולחן אבל פשוט מגיעים, נרשמים ועוברים לשתות בירה בפאב מעבר לכביש עד שמתפנה שולחן. מאד מומלץ!

קאסטל ברביקיו – ביקור ראשון במסעדה זו, גריל מעולה! מנת הבית היא סטייק אנגוס משובח, כמו כן נדגם סטייק T-Bone צנום של 600 גרם ושדרה של צלעות מעולות, נופלות מהעצם. ישבנו בחוץ עם נוף לתעלה, השירות היה מעולה והפרופיטרולים היו קינוח מאד משמח. לחובבי הז'אנר אפשר לשבת בפנים על ספות נמוכות ולאכול עם מגשי עץ גדולים על הברכיים, לא לאנשים בגודל שלי! לא מסעדה זולה אבל תענוג!

העיר עיר נהדרת לקניות אבל שמתי לב להעדרן של חנויות צעצועים ממרכז העיר, קצת מוזר ולצערי נכשלתי במשימתי לרכוש גרביים לבובות הברבי של ביתי. בשדה התעופה קניתי לה ברבי רופאה, מתנה מאד חינוכית, אבל בבית ננזפתי שזה לא מה שהוזמן. נאלצתי לשחד אותה גם בזוג נעלי ספורט של אלזה, תודה ל H&M! היא בת ארבע וכבר יודעת מה היא רוצה, זוכרת מה הובטח לה ולא מוותרת אם מנסים לכסת"ח אותה.

זה היה הביקור הראשון שלי במרכז להדרכת בכירים של NetApp באמסטרדם או בשמו המלא Executive Briefing Center EBC. מדובר באופרציה מאד מרשימה, היצרן מתגייס להתאמת מפגשי הדרכה התפורים לצרכי הלקוח הספציפי המגיע. המפגשים מועברים על ידי מומחי התוכן המובילים ובמידת הצורך מוזמנים המומחים גם ממדינות שכנות. במקרה שלנו הוזמנו שני מומחים מגרמניה ומומחה מאנגליה שטסו לאמסטרדם במיוחד על מנת להעביר הדרכות. לשמחתי השתתף באירוע, ב tele-presence  ולא פיזית באתר, גם Neto from Brazil התותח שהעביר דמו חי של 3 שרתי Oracle RAC המקושרים למערכת NetApp AFF בתצורת Metro Cluster – מערכת המספקת בפועל 200,000 IOps ומסוגלת להתמודד באופן אוטומטי ומיידי עם נפילה של אתר שלם! דמו חי! של נטו מברזיל! לא יודע אם כולכם מתרגשים מספיק אז אני אחזור על זה, דמו חי! של נטו מברזיל! אגב מי מכם שלא מכיר את נטו, מוזמן לצפות בקישור הבא בדמו המגניב של data-fabric שנטו העביר בכנס ה insight בשנה שעברה.

תצורת Metro-Cluster היתה אחד הנושאים עליו דברנו במהלך הביקור וזו הזדמנות טובה להזכיר על מה מדובר. תצורת Metro-Cluster מאפשרת לחלק את מערכת האחסון בין שני אתרים הממוקמים במרחק של עד 300 קילומטר אחד מהשני. השילוב בין טכנולוגית Clustered Data ONTAP ותצורת Metro-Cluster מספק גמישות להטמעה של עד 8 בקרים, 4 בכל אתר, ולהשתמש בכולם כמערכת אחת עוצמתית ושרידה. החלק הכי חשוב בשילוב הזה הידוע בשם החיבה MCC או Metro-Cluster Clustered ONTAP הוא שימור כלל יכולות NetApp FAS כולל snap shots, deduplication compression, compaction, snap mirror, snap vault, cifs, nfs, fc, iscsi, הכל הכל נשאר נכון ורלוונטי ופועל גם בתצורת Metro-Cluster, וזה נכון גם למערכות AFF או All Flash FAS, גם למערכות היברידיות וגם למערכות בעלות דיסקים מסתובבים בלבד, למעשה זה החלק הכי חשוב בפתרון והיתרון הטכנולוגי הכי משמעותי של תצורה זו, מבחינת מנהל המערכת, מרגע שהסתיים תהליך ההטמעה הראשוני, שום דבר לא נראה שונה או מתנהג שונה בניהול היום-יומי של שירותי המידע אותם מספקת מערכת האחסון בארגון וכלל השילובים האפשריים עם הפלטפורמה הרחבה יותר של ה Data-Fabric נשמרים.

אין הרבה יצרנים שמציעים את האופציה הזו בכלל. יש יצרנים המציעים תצורה של geo cluster עבור SAN  בלבד, יש יצרנים המציעים תצורה דומה באמצעות כלים חיצוניים למערכת האחסון עצמה, אין עוד מוצר בשוק למיטב ידיעתי, המאפשר תצורה שרידה עבור כלל הפרוטוקולים כלל היכולות וכלל סוגי הדיסקים באותו הקלאסטר.

בדוגמא המתוארת מטה אנחנו רואים מערכת בעלת 4 בקרים, זוג בכל אתר. כפי שניתן לראות, הדיסקים מחולקים לשלושה פלקסים (Plex). פלקס הוא למעשה Aggregate המחולק על פני שני האתרים. כל פלקס מחולק לשני חלקים זהים לחלוטין בכמות גודל וסוג הדיסקים. כל כתיבה מתבצעת בו זמנית אל שני חלקי הפלקס ובכך מושגת השרידות, כל בלוק נכתב בו-זמנית פעמיים במערכת האחסון, פעם אחת באתר א' ופעם שניה באתר ב'. צריך לשים לב לדגש על הכתיבה בו-זמנית, אין כאן כתיבה לצד אחד ואז רפליקציה לצד שני. עובדה זו היא הגורם למגבלה על מרחק פיזי בין האתרים, על מנת לאפשר כתיבה בו זמנית לשני הצדדים ללא LAG ביניהם וללא פגיעה בזמני התגובה של המערכת כולה.

4-node

ההבדל בין הצבעים המסמנים את הפלקסים בא להראות את האפשרות לבצע בעצם סנכרון דו-כיווני, שני הפלקסים הכחולים פעילים באתר A ומחזיקים העתק באתר B. הפלקס הירוק פעיל באתר B ומחזיק העתק באתר A.

כלל רכיבי הפתרון מקושרים זה לזה באמצעות מינימום של שני קישורים שרידים וכמות הקישורים הכללית בפתרון עולה בהתאם לדרישות הסייזינג של הפתרון, ככל שמערכת האחסון מוטה כתיבות כך רוחב הפס הנדרש לכתיבה בו-זמנית בין האתרים גבוה יותר (הגיוני אבל צריך לצין בכל אופן J). על מנת לאפשר שימוש בקישוריות FC למדפי SAS  נעשה שימוש בממירי ATTO, זוג לכל SAS Stack.

הערה מעניינת – תחת אותה מערכת אחסון כלומר תחת אותו הקלאסטר, ניתן לערב מערכות All Flash ומערכות היברידיות וניתן לשלב גם Aggregates שאינם מסונכרנים בין האתרים ובכך ליצור כמה רמות שונות של SLA הן מבחינת רמת הביצועים והן מבחינת רמת השרידות וההגנה על המידע. מנהל המערכת יכול לשלב ולנייד את עומסי העבודה שלו בהתאם לצרכי הארגון המשתנים ללא פשרה מחד וללא אילוץ שדוחק אותו למעלה מאידך. גמישות היא שם המשחק והמערכת כולה יכולה להיות מגובה באמצעות Snap Vault, מרופלקת לאתר שלישי באמצעות Snap Mirror (או לענן) וכו"'.

מבנה המערכת מאפשר להתמודד באופן אוטומטי ומיידי עם נפילה של דיסקים, מדפים שלמים, בקרים, קווי תקשורת ואתרים שלמים, הפריסה הגיאוגרפית הרחבה מבטיחה גם הגנה מפני אסונות בקנה מידה נרחב כמו סערות החורף הקיצוניות שגרמו להשבתות ארוכות של חוות שרתים שלמות כמו שאירע לא מזמן לחווה שלAmazon  בסידני, אוסטרליה.

אחד האתגרים הגדולים במערכות המוטמעות בתצורת geo cluster כלומר, מערכות מבוזרות גיאוגרפית, הוא האתגר הנקרא split brain. Split brain הוא הכינוי למצב בו כלל הבקרים פעילים באופן מלא אך נפילת תקשורת בין האתרים גורמת לכך שהבקרים אינם מודעים למצב אחיהם, השותפים בקלאסטר. NetApp מספקת ללא עלות רכיב תוכנה פשוט הנקרא Tie Breaker המיועדת להטמעה באתר שלישי בעל קישוריות IP פשוטה לשני האתרים הפעילים, אתר שלישי זה יכול להיות משרדי הלקוח, שירות ענן של אמזון או כל מקום אחר. כל תפקידו של ה Tie Breaker הוא לדווח לבקרים על הסטטוס של השותפים ולעדכן אם יש צורך בביצוע fail over או שמדובר רק בבעיה בקווי התקשורת והכל תקין למעשה באתרים עצמם. במקרה ואכן הבעיה היא רק בקווי התקשורת, כלל הרכיבים ממשיכים להתנהל כרגיל ועם חידוש הקשר יבוצע באופן אוטומטי סנכרון מחודש על מנת לחזור לרמת ההגנה המובטחת.

לסיכום אני רוצה לחזור על נושא הפשטות, פתרון Metro Cluster של NetApp מאפשר ליישם את כלל יכולות NetApp FAS/AFF ולהשתלב עם כלל הפלטפורמה של NetApp Data-Fabric גם בפריסה גיאורפית נרחבת ובתצורת Active/Active מלאה. מקווה שהיה לכולכם מעניין ואם לא אז לפחות הרווחתם טיפים על אמסטרדם

שלכם,

ניר מליק

Café De KLos – Kerkstraat 41, 1017 GB Amsterdam, The Netherlands

Barbeque Castell – Lijnbaansgracht 252-254, 1017 RK Amsterdam, The Netherlands

stack

מחשבה אחת על “הו מטרו קלאסטר – אמסטרדם זה מקום לא רע ללמוד עליך

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s